Darjeeling čaje
Vysoké zelené kopce, kam až oko dohlédne, v dálce putuje rodinka slonů a svěží vrcholky hor lemuje mléčná mlha. Vítejte v podhůří Himálají. Právě odtud pochází čaje Darjeeling. Mají jemnou, květinovou chuť, která vás přenese na nekonečné čajové plantáže i uprostřed rušného dne.
#ShowMore#
Někteří čajoví odborníci považují čaje Darjeeling za perlu mezi pravými čaji, a dokonce mu přezdívají „indické šampaňské“. V jeho chuti poznáte tóny ovoce, květin i koření, někdy ucítíte i muškátový oříšek.
Darjeeling: Čaj, který budete milovat
Čajomilci a všichni milovníci kvalitních čajů se mají na co těšit. Darjeeling je čaj, který si vás okamžitě omotá kolem prstu. Kromě své delikátní chuti nabízí také celou řadu pozitivních účinků a to nejen na tělo, ale i duši.
Čaj Darjeeling je stejně jako zelené čaje, které jsou vyrobené z rostliny camellia sinensis plný antioxidantů, které pomáhají zmírnit negativní působení volných radikálů, mohou přispět k očistě organismu od škodlivin, které se v něm hromadí a chránit nás před předčasným stárnutím. Kromě toho může pozitivně ovlivnit i dentální zdraví, přispívá k normální činnosti kardiovaskulárního systému a pomáhá držet na uzdě jak cholesterol, tak i krevní cukr.
Kdy si vychutnat čaj Darjeeling?
Darjeeling čaj je ideální společník na klidná dopoledne nebo odpolední chvíle s knihou. Není tak silný jako jiné černé čaje, takže si ho můžete dopřát i později během dne, aniž by vás připravil o spánek. Ačkoliv obsahuje kofein, jeho účinky jsou pozvolné a mírnější než u kávy. Díky tomu vás příjemně povzbudí, ale nezpůsobí nežádoucí bušení srdce nebo nervozitu. Naopak je výborný k relaxaci, navozuje pocit klidu a pohody, a dokonce může podpořit kvalitní spánek.
Tip: Počítáte večer místo snění ovečky? Uvařte si čaj z bylinek, zachumlejte se do deky a všechny povinnosti nechte až na ráno. Ke spánku vás spolehlivé ukolébají například čaje z levandule, meduňky nebo heřmánku.
Jak připravit černý čaj Darjeeling?
Porcovaný čaj Darjeeling zalijte horkou vodou o teplotě 95 až 100 °C a nechte louhovat zhruba 3 až 5 minut v závislosti na tom, jak silný chcete nálev. U sypaného čaje je postup podobný. Stačí jedna lžička na šálek o objemu 150 až 200 ml, teplota vody i doba louhování se neliší.