Assam čaje
V Indii je pití čaje středobodem dne. A právě tam, na březích řeky Brahmaputry, vyrostl i assamský čaj. Silný jako lev, s tmavě měděným nálevem a nezaměnitelně plnou chutí s tóny karamelu. Zamiluje si ho každý, kdo potřebuje nakopnout hned po ránu nebo překonat odpolední útlum bez pomoci kávy.
#ShowMore#
Proč je Assam čaj tak jedinečný?
Čaj Assam pochází z nížin „zeleného pekla“. Z bujných, vlhkých plantáží, kde čajovník roste mrknutím oka. Díky dlouhým, horkým dnům a vlhkým nocím nese lístek vyšší obsah kofeinu a taninů. Díky tomu má černý čaj Assam intenzivní chuť, která dokonale ladí se studeným mlékem i medem, ale obstojí také jako čistý nálev.
Černý čaj Assam podpoří energii i dobrou náladu
Díky přirozeně vyššímu obsahu kofeinu vás Assam čaj spolehlivě probudí, a to bez nežádoucích účinků, které často přináší káva. Jeho povzbuzující vlastnosti jsou pozvolnější a delší. Protože se vyrábí z čajovníku čínského, obsahuje antioxidanty, které pomáhají chránit tělo před negativními vlivy volných radikálů. Pravý černý čaj Assam zkrátka výborně chutná a přináší spoustu benefitů pro náš organismus.
Černý čaj Assam stejně jako čaj zelený obsahuje látku zvanou L-theanin. Kromě toho, že vyvažuje účinky kofeinu, pošle vám do hrníčku i pořádnou dávku dobré nálady. Může mít relaxační a uvolňující účinky a doporučuje se při stresu.
Jak připravit čaj Assam?
Pro dokonalou chuť zalijte čaj Assam horkou o teplotě 95–100 °C a nechte louhovat 3 až 5 minut. Kratší doba přinese lehčí tóny a svěžejší nádech, delší louhování podpoří plnost a hloubku chuti. Dle libosti přidejte kapku kravského nebo rostlinného mléka, med, javorový sirup nebo citron.
Assam čaj v kuchyni? Rozhodně ano!
Assámský čaj není jen obyčejný čaj. Díky své výrazné, karamelově zemitě chuti se skvěle hodí i do kuchyně, třeba jako netradiční surovina do dezertů. Můžete z něj vytvořit silný čajový extrakt, který použijete do těsta na perník nebo bábovku. Skvělý je také v čokoládových polevách nebo krémech, kterým dodá zajímavý čajový podtón.
Připravte si z Assamu domácí Chai Latte
Zkuste ho také přidat do domácího Chai sirupu. Stačí vařit Assam čaj s cukrem a kořením, dokud nevznikne hustý sirup. Ten si schovejte do lednice a přidejte kdykoliv do mléka. Vznikne tak lahodný domácí Chai Latte, který bude přesně podle vaší chuti. Výborně se hodí i k přípravě letních limonád.