Zelené čaje
Číňané a Japonci považují zelený čaj za elixír dlouhověkosti a není divu. Nejenže skvěle chutná, ale taky povzbudí, projasňuje mysl obsahuje hromadu antioxidantů a katechinů, díky kterým vás rozhodně nenechá na holičkách, pokud se zrovna potřebujete soustředit. Ať už si ho dáte horký nebo studený, pokaždé si na něm pochutnáte.
#ShowMore#
V této kategorii najdete kvalitní zelené čaje z různých koutů světa. Můžete si vybrat jak čistý zelený čaj nebo ho kombinovat s bylinkami a kořením.
Jak se zelené čaje vyrábí?
Černý čaj prochází fermentací, bílý čaj se pouze suší, ale lístky zeleného čaje se naopak jen krátce napaří nebo opraží. Díky tomu má oproti ostatním pravým čajům jinou barvu i chuť. Některé druhy jsou jemné a lehce nasládlé, jiné mají citrusové nebo oříškové tóny. Najdou se dokonce i takové, které připomínají mořské řasy. Právě ty patří mezi japonské speciality. Jestli s ním začínáte, doporučujeme sáhnout po Senche. Má vyváženou, svěží chuť, která neurazí ani nezaskočí.
Jak poznat kvalitní zelený čaj
V jednoduchosti je krása a u zeleného čaje to platí dvojnásob. Pravý zelený čaj poznáte podle celistvých lístků, syté zelené barvy a příjemné vůně. Pokud sáhnete po BIO kvalitě z ověřených zdrojů, uděláte svému tělu i chuťovým pohárkům velkou službu.
Mezi nejlepší zelené čaje patří podle odborníků japonská Sencha. Je ideální pro každodenní pití. Mezi další kvalitní zelené čaje patří i Matcha. Jedná se o prášek, který se vyšlehá do pěny a funguje jako energetická bomba.
Zelený čaj a jeho účinky
Čaj zelený je doslova poklad pro tělo i duši. Podporuje metabolismus, přispívá k normálnímu trávení, dobré náladě a navíc vám dodá energii, aniž by vás rozhodil jako káva. Díky antioxidantům chrání buňky před oxidačním stresem a stárnutím. A když ho budete pít pravidelně, můžete podpořit i své srdce. Ale pozor, zelený čaj nepijte bezprostředně před spaním. Obsahuje kofein, který by mohl ovlivnit kvalitu spánku. Pokud si ho však dáte během dne, může dobrý spánek naopak podpořit.
Jak připravit nejlepší zelený čaj?
Ani ten nejkvalitnější zelený čaj nebude chutnat dobře, pokud podceníte přípravu. Voda by neměla být vroucí a ideální teplota je kolem 70 až 80 °C. Louhujte jen 2–3 minuty. Delší kontakt s vodou mu neprospívá a nálev by mohl zhořknout. Pokud ho připravíte správně, odmění vás lahodnou chutí. Podobně jako bílý čaj si můžete i ten zelený připravit z jednoho nálevu hned několikrát.