Černé čaje
Než si našly cestu do našich šálků, urazily černé čaje pořádný kus cesty. Vyrostly v Asii, putovaly přes Arábii, Persii až do Ruska a nakonec si je zamilovali i Evropané. V Anglii se bez černého čaje neobejde žádná snídaně ani pátá odpolední, v Indii ho milují s mlékem a kořením a v Číně je součástí čajových obřadů.
#ShowMore#
A i když mluvíme o jednom druhu, černý čaj není jen jeden. Mezi stálice patří Darjeeling, silný černý čaj Assam, Cejlon nebo Earl Grey s bergamotem. Pokud rádi objevujete nové chutě, zkuste černý čaj s citronem, borůvkou nebo třeba mangem. Možná najdete nového favorita.
Jak vybrat nejlepší černý čaj?
Černý čaj stejně jako čaj zelený či bílý pochází ze stejné rostliny – čajovníku čínského. Rozdíl mezi nimi je hlavně ve způsobu zpracování. U černého čaje probíhá úplná oxidace, která mu dodává typickou tmavou barvu, výraznější chuť i silnější aroma.
Základem při výběru je kvalita lístků. Kvalitní černý čaj by měl mít celé nebo jen lehce polámané lístky, ne prach ani drť, která bývá typická pro levné čajové sáčky. Dobrý černý čaj voní po sušeném ovoci, karamelu nebo lehce kouřově, podle toho, odkud pochází. A nezapomeňte – kvalitní černé čaje nepotřebují umělá aromata ani barviva. Vystačí si s tím, co mu nadělila příroda a pečliví čajoví mistři při zpracování.
Pravý černý čaj a jeho účinky
Černý čaj obsahuje antioxidanty, které pomáhají tělu bojovat s volnými radikály, a tím přispívají k ochraně buněk. Díky obsahu kofeinu vás příjemně povzbudí a můžete s ním klidně začít den. A to nejlepší? Narozdíl od kávy u něj nehrozí tzv. kávový útlum, což je prudký pokles energie.
Černý čaj se často doporučuje při únavě, ztrátě koncentrace nebo k osvěžení těla i mysli. Některé studie dokonce naznačují, že čajovník čínský, ze kterého se zpracovává černý čaj, může podpořit metabolismus, srdce, krevní oběh, a dokonce i normální hladinu glukózy v krvi.
Tip: Vyhýbáte se kofeinu? V tom případě si zamilujete naše bylinné čaje.
Jak připravit černý čaj a pár tipů navíc?
Čaj černý zalévejte vždy horkou vodou, ideálně o teplotě 95 až 100 °C. Louhovat nechte 3 až 5 minut. Vždy záleží na tom, zda si chcete připravit opravdu silný černý čaj, který vás ráno postaví na nohy, nebo jemný černý čaj pro chvíle pohody.
Pokud máte chuť na něco speciálního, zkuste černý čaj s mlékem ve stylu chai latte či klasický Earl Grey s kapkou citronu. A nebo vyzkoušejte indický černý čaj Masala, který vás díky voňavému koření příjemně prohřeje.