Japonské čaje
Když se řekne Japonsko, většina z nás si vybaví hory, pagody, rozkvetlé sakury a smysl pro dokonalost v každém detailu. A přesně takové jsou i japonské čaje. Každý lístek pěstují místní farmáři s péčí, která hraničí s uměním, a každý šálek je malým obřadem. Ať už ho pijete na rušném nádraží v Tokiu, nebo doma u kuchyňského stolu.
#ShowMore#
Jak chutná japonský čaj?
Japonský čaj má chuť, kterou si snadno zapamatujete. Je svěží, jemně travnatá a často s lehkou nasládlostí, která se objevuje až po chvíli. Sencha čaj je jemný a povzbuzující, zatímco vzácné Gyokuro vás překvapí plností a sametovým tělem. A pokud chcete něco opravdu výjimečného, pak je matcha čaj výbornou volbou. Většinou se vyrábí ve formě prášku, který je potřeba vyšlehat. Těšit se můžete na intenzivní zážitek, který nemá obdoby.
Tip: Chcete u šálku čaje navodit ještě hlubší atmosféru? K tomu jsou nejlepší vonné tyčinky. Jemný kouř a vůně bylin dokáží proměnit obyčejnou pauzu v malý rituál klidu.
Několik důvodů, proč pít japonský čaj
Japonské čaje nejsou jen o chuti. Vyrábí se z čajovníku (Camellia sinensis), jehož lístky obsahují kofein, katechiny i cenné antioxidanty. Díky tomu dokáže japonský čaj příjemně povzbudit, aniž by následoval prudký pokles energie, který je typický u kávy. Často se také říká, že japonské čaje jsou výborné ve chvíli, kdy se potřebujete soustředit. O tom by nám mohli vyprávět třeba japonští mniši, kteří je popíjeli během dlouhých meditací.
Kromě povzbuzení má japonský čaj ještě jednu velkou přednost. Může vám pomoci zpomalit. Látky v něm obsažené mohou příznivě ovlivnit duševní zdraví i mysl. Není proto divu, že si ho lidé dopřávají ve chvílích, kdy potřebují načerpat novou energii, utřídit si myšlenky nebo se jen na chvíli zastavit. V tom tkví jeho kouzlo, dokáže být parťákem jak v ranním shonu, tak v pozdním odpoledni, když zatoužíte po troše klidu.
To nejlepší si necháme na konec. Japonsko čaj miluje i díky jeho pozitivním účinkům na metabolismus, střevní mikroflóru, srdce, zuby nebo zrak.
Japonské čaje a co jste o nic možná nevěděli
Pro Japonsko je čaj víc než jen nápoj. Jde o symbol kultury. Dodnes se tu pořádají tradiční čajové obřady, které mohou trvat i několik hodin. Japonci si navíc většinu čaje nechávají pro sebe, odhaduje se, že až 95 % úrody nikdy neopustí ostrovy. A není divu, protože japonský čaj je pro ně stejně přirozenou součástí dne jako u nás třeba chléb. Zajímavé také je, že na rozdíl od jiných zemí se v Japonsku téměř nevyrábí černý čaj, zelený tu naopak hraje absolutní prim a jeho odrůdy dokážou překvapit rozmanitostí chutí i způsobem přípravy.
Jak připravit nejlepší japonský čaj?
Připravit japonský čaj pro vás může být malý rituál. Stačí pár detailů a výsledný šálek chutná přesně tak, jak má. Svěže, čistě a jemně. Základem je správná teplota vody. Zatímco na černý čaj jsme zvyklí používat téměř vroucí vodu, u japonských čajů je to jiné. Vystačí si s vodou kolem 70 až 80 °C a doba louhování by neměla přesáhnout 3 minuty.




