České čaje
České čaje mají něco, co v exotických krajích nenajdete. Blízkost a známou vůni. V každém doušku se mísí chuť léta stráveného na chalupě, procházky po louce plné bylin nebo sběr šípků na podzim.
#ShowMore#
Ať už vyzkoušíte české čaje z lípy, máty, šípku nebo heřmánku, vždycky v nich najdete kousek domova. Jsou už prostě takové – voňavé a poctivé. Připomenou vám, že i u nás roste spousta pokladů, které dokážou potěšit chuťové pohárky i náladu. A to nejlepší? Podpořit s nimi můžete ledviny, cévy, psychiku nebo imunitu. A kdo ví? Třeba vám přivolají ty nejpříjemnější sny.
České čaje a jejich cesta do našich domovů
Čaj i káva si do českých zemí začaly hledat cestu až v 19. století. Dokonce se u nás objevily i pokusy vypěstovat vlastní čajovník. Jenže české podnebí má svoje rozmary a tropickým rostlinám příliš nepřeje, takže myšlenka na „pravý český čajovník“ rychle upadla v zapomnění. To ale vůbec nevadí. Naše krajina byla totiž odjakživa plná bylin, které jsme si dokázali přetvořit v nápoj stejně hřejivý a blízký.
Babičky i pradědové uměli vařit české čaje nejlépe. Dobře věděli, kdy vyběhnout na louku pro mátu, kdy nasbírat lipový květ a kdy si udělat zásoby šípků na bylinné čaje. Bylinky provázely každodenní život, od kuchyně až po domácí lékárničku. A není proto divu, že české čaje stojí dodnes hlavně na nich. Vybrat si je můžete přímo v této kategorii.




