Čaje z hřebíčku
Hřebíček k nám putoval tisíce kilometrů, aby se stal symbolem Vánoc, indické kuchyně i dobrého trávení. Voní po něm zubní pasty, esenciální oleje, perníkové koření a nakonec i čaje. Hřebíčkový čaj si můžete připravit jen tak pro radost nebo ke konkrétnímu účelu.
#ShowMore#
Je vám těžko? Připravte si hřebíčkový čaj
Čaj z hřebíčku se v bylinkářství používá především pro podporu trávení. Pokud je vám občas těžko po vydatném obědě, čaj z hřebíčku vás může podržet. Stejně tak může podpořit i váš apetit ve chvíli, kdy vám nechutná ani oblíbené jídlo od maminky.
Těžko vám ale nemusí být jen po jídle, někdy za tímto stavem stojí i špatné prokrvování. Hřebíčkový čaj příjemně prohřeje celé tělo včetně nohou a navíc podpoří činnost kardiovaskulárního systému i krevní oběh.
Čaj z hřebíčku a antioxidanty
Hřebíček čaj obohacuje o nesmírně cenné látky – antioxidanty. Pomáhají tělu bránit se volným radikálům, které mohou stát za předčasným stárnutím. Hřebíčkový čaj tak nemusí být jen voňavou tečkou po jídle, ale i podporou pro organismus.
A to nejlepší? Kořeněná vůně hřebíčkového čaje vás příjemně naladí a navodí pocit domácí pohody. Je ideální nejen na podzimní plískanice, ale i na jaře. Nálev může podpořit normální funkci dýchacího systému a zpříjemnit dny pod peřinou.
Jak připravit hřebíčkový čaj?
Čaj z hřebíčku si můžete připravit snadno a rychle. Stačí mít po ruce koření a horkou vodu. Lžičku hřebíčku zalijte 200 ml horké vody a nechte 10 až 15 minut louhovat. Hřebíčkový čaj chutná skvěle i v kombinaci s dalšími bylinkami nebo ovocem. Je proto často součástí čajových směsí. Výborně si rozumí se skořicí, zázvorem, jablky či pomerančovou kůrou.
Tip: Věděli jste, že hřebíčková zubní pasta dokáže zatočit citlivostí zubů? Obsahuje totiž eugenol – látku, která má zklidňující účinky a pomáhá zmírnit nepříjemné pocity při kontaktu se studeným či horkým.




