Čaje z břízy
Nemusíte být zrovna arboristé, abyste poznali břízu bělokorou, je totiž nepřehlédnutelná. Její bílá kůra svítí už z dálky a štíhlý kmen vám napoví, že jde o skutečnou královnu lesů a starých cest. Březový čaj vaří babky kořenářky už odnepaměti, skrývají v sobě kousek lesního klidu, jemnost jara a očistnou sílu přírody. Ne nadarmo se doporučuje hlavně k detoxikaci organismu a pro dobré trávení.
#ShowMore#
Čaj z břízy: Tajný poklad našich babiček
Březový čaj není jen nostalgickou vzpomínkou na staré časy. Listy a pupeny břízy obsahují látky, které přirozeně podporují normální trávení a detoxikaci organismu. Čaj z březového listí se doporučuje mimo jiné i pro podporu močových cest nebo ledvin a přirozenou obranyschopnost organismu. Bříza čaj obohacuje také o přírodní flavonoidy a další látky, které přispívají k normální hladině cholesterolu v krvi.
Jak připravit čaj z listů břízy?
Připravit čaj z březových listů je jednoduché. Pokud máte sušené březové listy, stačí zalít jednu čajovou lžičku 250 ml horké vody (ideálně o teplotě kolem 90 °C) a nechat 10 až 15 minut louhovat. Nálev má světlou, nažloutlou barvu a jemně bylinnou chuť.
Čaj z listů břízy můžete pít samostatně nebo kombinovat s dalšími bylinkami jako je kopřiva, pampeliška či máta. Záleží, na co máte zrovna chuť a za jakým účelem ho pijete. Pokud si čaj připravujete kvůli očistě těla, doporučuje se pít 1 až 2 šálky denně, ideálně v jarním nebo podzimním období. Čaj z břízy se připravuje z jarních lístků a na jejich sběr můžete vyrazit v březnu či dubnu.
Porcovaný březový čaj? Máme.
Pokud jste sběr březových lístku prošvihli, nevadí. V našem e-shopu najdete porcované březové čaje, které jsou připravené rovnou k použití. Stačí sáhnout po sáčku, zalít horkou vodou a během chvilky si užít blahodárnou chuť bylinných směsí, jejichž součástí je i bříza.