Čaje z badyánu
Badyán je hvězdou Vánoc, ale nejen těch! Jeho nádherné plody zdobí věnce a voní po perníku, hřejivém koření i chvílích pohody. Ale věděli jste, že badyán nepatří jen do cukroví? Takový čaj z badyánu dokáže hotové divy. Má jemnou lékořicovou chuť a je jako stvořený pro klidné večery i sychravá rána. Ať už si ho dáte samostatně, nebo jako součást bylinkové směsi, badyánový čaj vás potěší jak chutí, tak účinky.
#ShowMore#
Čaj z badyánu pro dobré trávení
Badyán je známý nejen pro svou typickou chuť, ale i pro účinky, které oceníte hlavně po vydatném jídle nebo v zimní plískanici. Přispívá k normálnímu trávení, podporuje přirozenou obranyschopnost a imunitní systém. Badyán čaj obohacuje o anetol, díky kterému září i v aromaterapii coby éterický olej – podporuje totiž i normální funkci respiračního systému.
Jak připravit badyánový čaj?
Máte doma bylinkový čaj z badyánu? Výborně, ten je na přípravu nejjednodušší. Stačí ho zalít horkou vodou a nechat 10 až 15 minut louhovat. Připravit si však můžete i vlastní horký nápoj. Badyán si rozumí s hřebíčkem, skořicí i plátkem jablka. Nakonec můžete badyánový čaj dosladit medem a přidat kapku citronu.
Pár zajímavostí (nejen) o badyánovém čaji
Víte, že badyán není příbuzný s anýzem, i když chutnají podobně? Nejvíce se pěstuje v Číně a Vietnamu a v tradiční čínské medicíně má své místo už po staletí. Jeho hlavní složkou je anetol, který má přirozeně sladkou chuť, a proto badyán výborně chutná nejen v čaji. Používá se při výrobě likérů, parfémů a možná na něj narazíte i v koupelně – bývá součástí zubní pasty. A ještě jedna perlička. Špetka badyánu dokáže odpudit některé druhy hmyzu a můžete jej použít jako přírodní repelent.
Ať už si do svého šálku vylouhujete badyánový čaj nebo s ním budete kouzlit v kuchyni, rozhodně vás nezklame.