Čaje z anýzu
Anýz milují cukráři, lékárníci i každá babička, která ví, po čem sáhnout, když je vám těžko. A milovat ho budete i vy! Vůně připomínající perník, nasládlá chuť a účinky, které potěší nejen po svátcích. To je anýzový čaj.
#ShowMore#
V této kategorii najdete čaje z anýzu, které v sobě skrývají jak špetku orientu, tak i notnou dávku praktičnosti. Ať už hledáte čaj na podporu trávení, laktace nebo dýchacích cest, s anýzem rozhodně nešlápnete vedle.
Anýzový čaj po jídle i při kojení
Anýzový čaj chutná výborně i tehdy, pokud vás nic netrápí, ale sáhnout po něm můžete i po vydatném obědě. Podporuje totiž nejen normální funkci střevního traktu, ale i dobré trávení. Je výborný při nadýmání a přináší pocit lehkosti, když to během svátků trochu přeženete. Na čaj z anýzu nedají dopustit také kojící maminky – může totiž přispět k přirozené tvorbě mateřského mléka.
Anýz čaj navíc obohacuje o silice, které přispívají k normální funkci dýchacího systému. Oblíbíte si ho proto například v topné sezóně nebo při změnách počasí.
Kde se vzal anýzový čaj?
Na první pohled je anýz možná nenápadná rostlinka z čeledi miříkovitých, která rozkvétá uprostřed léta a ukrývá ve svých semínkách hotový poklad. Voní po lékořici a perníkovém koření, a to z nich dělá nejen oblíbenou přísadu do kuchyně, ale i skvělý základ pro voňavý anýzový čaj. A když už jsme u té vůně, velice oblíbeným se stal i éterický olej, který se dodnes používá k inhalaci.
Už ve starověku anýz znali a s oblibou používali Egypťané. Zmínky o něm najdete i v ajurvédských textech a starořeckých spisech. Tak například Hippokrates věřil, že anýz kromě podpory trávení, osvěžuje i dech.
Do Evropy se anýz dostal díky arabským obchodníkům, ale jeho cesta rozhodně nekončí na starém kontinentě. V 16. století ho španělští kolonizátoři přivezli do Nového světa, kde se okamžitě zabydlel.
Jak připravit čaj z anýzu
Příprava čaje z anýzu je jednoduchá a zvládnete ji raz dva. Stačí lžičku anýzových semínek lehce rozdrtit, zalít 250 ml vroucí vody a nechat pod pokličkou 10 až 15 minut louhovat. Poté sceďte a můžete podávat. Anýzový čaj můžete pít samotný, ale výborně chutná i s kapkou medu nebo ve směsi s fenyklem, kmínem či heřmánkem. Pokud máte po ruce čajové směsi s anýzem v sáčku, postupujte podle návodu na obalu. Výsledkem bude šálek lahodného nálevu, který potěší bříško, zahřeje na duši a provoní váš den.